Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

wildcard - (plaats in wedstrijd)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

wildcard [waajldka:hd] {wilde-kaart} iets met een functie vergelijkbaar met die van een joker in het kaartspel of het blanco blokje bij scrabble: iets dat iedere gewenste waarde kan aannemen. Het computerbesturingssysteem MS-DOS bijv. kent er twee: het vraagteken, dat voor een willekeurig teken staat, en de asterisk, die voor een willekeurige reeks van 0 of meer tekens staat.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

wildcard zn. Ontleend aan het Engels.
[ict] = joker.
[kleding] = breimode. De beste breimode is niet meer van schapenwol, maar van de wol van grijswitte Patagonische hooglandapalca.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

wildcard (← Eng.), toestemming aan ploegen of individuele sporters om deel te nemen aan een kampioenschap of toernooi, hoewel ze zich daarvoor niet hebben gekwalificeerd.

De Tour-organisatoren hebben nog vier ‘wild cards’ te verdelen onder een pelotonnetje belangstellende ploegen. (De Morgen, 25/03/89)
Wij willen aanspraak maken op één van de vier wild-cards voor de Tour. (Wielerfavoriet, april 1989)
Het hele jaar merken dat ik steeds dichter bij de top kwam te zitten, op een ‘wild card’ het toernooi binnenkomen, en dan juist in zo’n toernooi, het allermooiste wat er is, zo’n finale spelen. (Opzij, januari 1997)
Veel sterren van nu heb ik vroeger, toen ze nog onbekend waren en nauwelijks aan de start konden komen van toernooien, geholpen door ze ‘wild cards’ te geven. (NRC Handelsblad, 25/07/97)
Deze zomer werd weliswaar terecht geschamperd om het ruimhartige toelatingsbeleid van Jean-Marie Leblanc (twee marginale ploegjes kregen een ‘wild card’ en vielen vervolgens door de mand), per saldo vielen er zes Franse ritzeges te registreren. (Trouw, 17/10/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal