Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

wave - (golfbeweging op tribune)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

wave [wee:v] {golf} het in volgorde vlak na elkaar even opstaan en wuiven of een strijdkreet roepen, door de bezoekers van een vol stadion, zodat het visuele effect van een golfbeweging over de tribunes ontstaat.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

wave zn. Ontleend aan het Engels.
= tribunegolf, stadionrol.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

wave golfbeweging op tribune 1987 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

wave (← Eng.), golfbeweging die ontstaat op de tribune in sportstadions en concertzalen wanneer het ene na het andere deel van het publiek opstaat, de armen heft en vervolgens weer gaat zitten. De volledige benaming is eigenlijk Mexican wave en refereert aan het eindtournooi voor de wereldbeker voetbal in 1986 te Mexico, toen dit fenomeen zich voor het eerst voordeed.

Het wachten tussen het voorprogramma Madhouse en de verschijning van de kleine man uit Minneapolis werd door het publiek bekort met een nouveauté voor rockconcerten: de ‘wave’ is van de voetbalwedstrijd overgeslagen naar het rockconcert, want beide plegen zich sinds kort in dezelfde massale omgeving af te spelen. Welgeteld negen maal ging de golf het stadion rond, met een gemiddelde omlooptijd van tien seconden. (NRC Handelsblad, 20/06/87)
De wave was bij popconcerten al niet nieuw meer; anderhalve week voor Prince optrad werd de wave ook al uitgevoerd bij het concert van Genesis in het Feyenoordstadion (11 juni). (De Volkskrant, 27/06/87)
Het publiek dat een kaartje voor de eerste avond heeft weten te bemachtigen heeft er duidelijk zin in. Vanaf een uur of acht spelen zich ongekende taferelen af in het op orders van Zijne Koninklijke Hoogheid met stoelen volgezette stadion. Spreekkoren, ritmisch handgeklap, maar ook een nouveauté: de van de wereldkampioenschappen voetbal bekende ‘wave’. Een spelletje van tegelijk gaan zitten en opstaan, waarbij er een prachtige golfbeweging door het stadion trekt. (Het Parool, 20/06/87)
Terwijl de ‘waves’ door Utrecht en Rotterdam golfden en duizenden aanstekers ritmisch aan en uit knipten, deed Prince een serie optredens die stuk voor stuk het predikaat ‘Concert Van De Eeuw’ verdienden... (Popfoto, augustus 1987)
In afwachting van het hoofdprogramma doodt het ongekend gedisciplineerde atletiekpubliek heel rustig de tijd. Plotseling waart de ‘wave’ door het stadion en tot hilariteit van de overige toeschouwers staan zelfs de ere-tribuners en masse op. (Haagse Post, 03/09/88)
Dat kwartier luistert een volle Kuip naar de harpmuziek van Andreas Vollenweider. Men doet nog maar eens een ‘wave’ om zichzelf warm te houden. (Oor, 16/06/90)
Op de brug over de Maas voert de groep demonstranten de Mexicaanse ‘wave’ uit. (De Morgen, 03/04/93)
Als de poort opengaat, is het net of er een voetbalstadion volstroomt. De laatste keer maakten ze de ‘wave’. Ik stond me om te kleden en toen ik ging kijken, ging er een wave door de hele zaal. (HP/De Tijd, 09/09/94)
De ‘nieuwe’ bewoners introduceerden de wave op het centre court en de sfeer was on-Engels. (Trouw, 27/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal