Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

verluchten - (ventileren, luchten)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

verluchten 2 ww. (BN) ‘ventileren, luchten’
Mnl. verluchten ‘aan de lucht blootstellen’, hem verluchten ‘een luchtje scheppen’ in enen hof ..., daer onse gheminde in wanderen maghe ende hem verluchten, opdat hy niet altoos beënghet ende benauwet en sy in der wooninghen ‘een tuin, waar onze geliefde in kan wandelen en een luchtje scheppen, opdat hij het in geen geval benauwd zal krijgen in huis’ [ca. 1400; MNW]; vnnl. een roeck die hy op dat wulft hinck te verluchten ‘een dienstrok, die hij aan de zoldering te luchten hing’ [1514; MNW]; nnl. verluchten ‘ventileren (van een ruimte)’ in Dat ... de schepen voor en agter, daar sy meest versticken en verrotten, beter worden verlught, met het daegelijcx openen van de luycken [1701; iWNT].
Afleiding met het voorvoegsel → ver- (sub e) van → lucht.
Dit woord is vooral in het BN gebruikelijk. In het NN wordt meestal het simplex luchten gebruikt of het leenwoord ventileren, zie → ventilator.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal