Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

vanilleseks - (zachte, veilige, knuffelige seks)

Dateringen of neologismen

R. Schutz (2007), Brekend nieuws, Nijmegen

vanilleseks. Letterlijke vertaling van Engels vanilla sex = doorsneeseks; Topic this week: Vanilleseks of bondage? (1999); De term zelf is al vrij oud en bedoeld om ervoor te zorgen dat een vanille-stel niet per ongeluk een hard-core film huurt; Vanille is trouwens niet bedoeld als 'zoet en lieflijk', maar meer als een 'smaak die de meerderheid aanspreekt'. Het is dus geen scheldwoord of denigrerend bedoelt.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

vanilleseks (van vanille, als de gewone, zachte smaak van consumptieijs), softe, veilige en onavontuurlijke vorm van seks, waarbij veel geknuffeld wordt. Wellicht ontleend aan het Engels, waar de term vanilla sex al voorkomt in het begin van de jaren tachtig. → vanillelesbo*.

Ik ergerde me eraan dat mijn seksualiteit opnieuw in een bepaalde hoek geduwd werd, nu in de hoek van de saaie en de softe ‘vanille’seks. (Anja Meulenbelt: Vanille en andere smaken, 1988)
Wat willen vrouwen eigenlijk in bed, vanilleseks of de beuk erin? (Opzij, september 1991)
Vanilleseks. Recente, denigrerend bedoelde benaming voor de vriendelijke, zachte en vooral héél langzame seks uit de hoogtijdagen van het feminisme. Tegenvoeter van de snelle wip. Vanilleseks vereiste veel gezoen en massageolie, de huid was de belangrijkste erotische zone. Ook erg populair bij lesbiennes. (Vrij Nederland, 06/05/95)
Liefhebbers van vanille-sex, goede smaak en fijnbesnaarde fantasietjes kunnen zich echter beter beperken tot de softe variant, zoals SBS6 en Veronica die avond aan avond uitzenden. (Nieuwe Revu, 06/11/96)
Friday toonde aan dat vrouwen wel degelijk een rijke fantasie over seks kunnen hebben, ook al deden mannen die vaak meesmuilend af als ‘vanille-seks’. (Trouw, 05/12/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal