Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

upgraden - (op een hoger peil brengen)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

upgraden (Engels to upgrade)
Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

upgraden ww. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = opwaarderen, uitbreiden.
[sport] = woudlopen, wildernissen. Als je wekenlang alleen op de Veluwe kamperen pure luxe vindt, dan is woudlopen misschien iets voor jou.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

upgraden op een hoger peil brengen 1989 [HCC nieuwsbrief nov. 11, 75] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

upgraden (← Eng.), een upgrade* doen ondergaan.

De wirwar van draden, insteek-slots en jumpers is niet echt uitnodigend voor de man-of-vrouw-met-beperkt-budget die een ‘kale’ of half voorziene pc zelf gaat upgraden met multimedia-ingrediënten als een CD-ROM-speler en een geluidskaart. (Windows Magazine, april 1995)
Er zijn heel wat mensen die graag een 386SX of DX willen upgraden. (PC Active, mei 1995)
Rest de vraag of het nog wel verstandig is om te upgraden naar Windows 95 of NT 4.0, nu Windows 98 en NT 5.0 op komst zijn. (Computer! Totaal, december 1997)
meer algemeen: op een hoger niveau brengen; verbeteren. → upgrading*.
Verzekeraar Aegon heeft zijn parken kort geleden verkocht en de nieuwe eigenaar is ook al van plan ze te ‘upgraden’, zoals dat in modern Nederlands heet. (Trouw, 12/04/96)
Een paar jaar terug maakte de Britse consumentenbond een lijst van plekken waar je je als toerist niet meer moest vertonen, die te lelijk en te vies voor woorden waren: El Arenal op Mallorca, Kanoni op Korfu, Nabeul in Tunesië... Maar die gebieden hebben dan tenminste de gelegenheid zich in stilte te herstellen, zich te upgraden, om straks weer als herboren voor de dag te komen. (HP/De Tijd, 05/07/96)
Voorts wil Syrië van Denel het zogenoemde Tiger-systeem kopen voor het ‘upgraden’ van zijn Russische T-72 tanks (de Verenigde Staten proberen dat tegen te houden). (HP/De Tijd, 07/02/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal