Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

upgrade - (opwaardering van b.v. een besturingssysteem)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

upgrade [upgree:d] 1. opwaardering; 2. tegen bijbetaling in een duurdere klasse reizen; 3. sterk verbeterde en uitgebreide versie van een computerprogramma.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

upgrade zn. Ontleend aan het Engels.
= opwaardering, uitbreiding.
[alg.] = deelbaarheid, deelbaarheidsgehalte. Om zich op internet als een lopend vuurtje te verspreiden, moet het een hoog deelbaarheidsgehalte hebben.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

upgrade (← Eng. ‘opwaardering’), nieuwe versie van een programma of besturingssysteem, waarbij fouten verbeterd zijn en nieuwe mogelijkheden geboden worden. Ook het moderniseren van een computer, door het geheugen uit te breiden en er een snellere en modernere processor in te zetten.

Met een hogere snelheid en meer stroomlijn in veelgebruikte functies is dit pakket in de eerste plaats een soepele upgrade voor de meer dan 6 miljoen gebruikers van Corel Draw 6.0. (PCM, december 1996)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal