Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

thallium - (chemisch element)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

thallium [chemisch element] {1886} < modern latijn thallium, door de ontdekker ervan, de Engelse schei- en natuurkundige Sir William Crookes (1832-1919), afgeleid van grieks thallos [tak met loof], vanwege de groene lijn ervan in het spectrum (vgl. thallofyt).

J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden

thallium znw. o., ‘chemisch element’ < ne. thallium, een naam in 1861 door Crockes gemaakt van het gr. thallós ‘groene spruit’ en wel omdat het spectrum zich kenmerkt door een duidelijke groene streep.

Thematische woordenboeken

P.H. van Laer (1949), Vreemde woorden in de natuurkunde, Groningen/Batavia.

Thallium (Tl, 81). (Gr. θαλλός (thallós) = tak met loof; θάλλειν (thállein) = gaan bloeien). In 1861 met den spectroscoop ontdekt door Crookes (1832—1919) in het slik van de loden kamers van de zwavelzuurfabriek Tilkerode; in 1862 onafhankelijk van hem door Lamy (1820—1878) ook in het kamerslik van een zwavelzuurfabriek. Crookes gaf den naam thallium wegens de groene kleur van de spectraallijnen, die hem deed denken aan het frisse groen in de lente.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

thallium chemisch element 1872 [GVD] <modern Latijn

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal