Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

teleprompter - (afleespaneel voor een tv-omroeper)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

teleprompter (← Eng.; merknaam), afleespaneel voor een tv-omroeper; eigenlijk een apparaat waarmee door middel van een soort spiegel een tekst in de cameralens kan worden geprojecteerd. Ook wel autocue* genoemd.

Wat me aan Wogan zo bevalt is zijn hyper-professionele stijl die toch zo spontaan lijkt. Het is een schijnspontaniteit, iets vàlt, dus: zo leest hij zijn bindteksten van een teleprompter af... (Jan Lenferink in Humo, 07/04/88)
De toespraak van Bush was knap geschreven en de vice-president overtrof zichzelf in de presentatie. Hij had dagen met een teleprompter, een soort electronische souffleur, geoefend en wist ongekunsteld enige zelfspot over het voetlicht te brengen. (NRC Handelsblad, 19/08/88)
De vergelijking van de teleprompter met een, zeg maar, lange-afstand-souffleur is mooi gevonden, maar klopt in zoverre niet dat de presentator het apparaat niet alleen als geheugensteun gebruikt, maar er in belangrijke mate van afhankelijk is. (HP/De Tijd, 03/07/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal