Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

tactisch - (m.b.t. tactiek)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

tactisch [m.b.t. tactiek] {1847} < hoogduits taktisch (vgl. tactiek).

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

tactisch ‘m.b.t. tactiek’ -> Indonesisch taktis ‘m.b.t. tactiek’.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

tactisch m.b.t. tactiek 1847 [KKU] <Duits

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

tactische tv, alternatieve of kleinschalige en daardoor ook onafhankelijke televisie. Het medium televisie wordt vanuit nieuwe invalshoeken gedefinieerd.

Tal van onafhankelijke tv-makers uit de hele wereld verzamelen zich vandaag in het Amsterdamse Paradiso, waar tot en met zondag de conferentie ‘The Next 5 Minutes’ wordt gehouden over tegendraadse, ongefilterde oftewel ‘tactische televisie’.
Deze term kan het best worden verklaard door hem tegenover ‘strategische televisie’ te plaatsen. Dat is de televisie die we allemaal kennen van de nationale en internationale zenders. In tegenstelling tot de strategische is de tactische televisie geen produkt van vaststaande vormen en waarden. Zij is onafhankelijk van wat voor instituties dan ook en subversief. Tactische televisie verkent de grenzen van wat technisch, politiek of esthetisch mogelijk is. (Trouw, 08/01/93)
Tijdens de voorbereiding van ‘Next 5 Minutes’ ontdekte hij dat Engeland ‘het mekka van tactische televisie’ is. ‘Channel 4 en BBC2, geweldig! Die zoeken voortdurend onafhankelijke producenten voor hun programma’s.’ (De Volkskrant, 09/01/93)
Het hoofdstedelijke Paradiso was recentelijk volgestouwd met tv-toestellen en videorecorders voor het vertonen van ‘taktische televisie’. De televisie is veranderd van een schemerlamp in een tactisch wapen. Door het besturen van één enkele camera en het uitzenden van het verkregen beeldmateriaal kan iemand zelfs de loop van de geschiedenis veranderen. (Oor, 06/02/93)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal