Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

soul - (negermuziek)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

soul [negermuziek] {1960} < engels soul, eig. een samenstel van elementaire kwaliteiten die iem. in staat stellen in harmonie met zichzelf te zijn en anderen op eerlijke wijze de uitdrukking van de harde kant van het leven deelachtig te maken; verwant met ziel.

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

soul s.nw.
Musiek wat elemente van Amer. bluesmusiek en evangeliese musiek bevat.
Uit Eng. soul (1961) 'swart bewussyn, identiteit en musiek'.
Die musiek word so genoem n.a.v. die begeesterde evangeliese sangstyl wat, tesame met die kenmerkende, beswerende buig of verlaging van die derde, vyfde en sewende toontrap van die musiek, dit veral laat klink asof daar met hart en siel gesing word.
Ndl. soul (1960).

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

soul (Engels soul)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

soul [soo:l] {ziel} brede stroming in de popmuziek, ontstaan in de jaren vijftig, met hoogtepunt midden jaren zestig. Een mengeling van gospel en rhythm ‘n’ blues. Exponenten o.a.: Ray Charles, James Brown, Aretha Franklin, Four Tops, Supremes. Zie ook motown.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

soul negermuziek 1960 [R75] <Engels

J. Posthumus (1986), A Description of a Corpus of Anglicisms, Groningen

soul, de [so:l] muziek met gospel en blues elementen, uitdrukking gevend aan de levensgevoelens van de Amerikaanse negerbevolking: “Het succes van de Motown-maatschappij is vooral gebaseerd op de razend knap door directeur Berry Gordy uitgedokterde muzikale formule: de integratie van de zwarte soul en de Amerikaanse traditional [...]” (1210195. Loanword from English soul n.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal