Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

smiley - (gezichtje gemaakt van leestekens en symbolen dat een gevoel uitdrukt)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

smiley zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = lachebekje, smoeltje, glimlachertje; gevoelsteken, emootje. Lachebekjes vind je op plakkers, etuis, hempies en nog veel meer.
Wie onbegrepen ironie vreest, sluit af met een smoeltje.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

smiley gezichtje gemaakt van leestekens en symbolen dat een gevoel uitdrukt 1997 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

smiley (← Eng. ‘lachebekje’), als embleem van acid-house*-fans voorkomend op T-shirts e.d. Tegenwoordig ook als symbool bij het e-mailen*: blij bijvoorbeeld is :-), en verdrietig is :-(. De schepper van het teken is de Amerikaan Harvey Ball (geboren in 1922). In 1963 werd hij ingehuurd door een grote verzekeringsmaatschappij met de opdracht een beeld te ontwerpen voor een ‘vriendschapscampagne’. Die moest de spanningen tussen werknemers wegnemen na de overname van een kleinere verzekeringsmaatschappij. Het lachende gezichtje dat Ball ontwierp werd zowel bij directie als publiek een enorm succes.

Een smiley wordt keurig omgezet in een ‘ha ha’ klank, heel wat begrijpelijker dan de boodschap: ‘dubbele punt streepje aanhalingsteken sluiten’. (PC-Active, Mei 1997)
Na jarenlang zwart waren er opeens overal felle kleuren, en sommige mensen hadden zelfs een Smiley op hun T-shirt en rare sjaaltjes in het haar. (HP/De Tijd, 17/01/97)
Met een videobeam projecteerde veejay Klein op de muur zijn harten, bloemen, smilies en cartoonfiguren. (NRC Handelsblad, 09/01/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal