Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

rap - (afval van hout of plantenstengels, volk)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

rap2* [afval van hout of plantenstengels, volk] {rappe [afval] 1599; als ‘laag volk’ 1678} verwant met rapen1. De uitdrukking Jan Rap en zijn maat hoort hier waarschijnlijk bij.

J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden

rap 2 znw. o. ‘afval van hout; uitschot’. Het is een typisch woord van het primitieve bosbedrijf en daarom te vergelijken met on. hrapi m. ‘lage boom, waarvan de takken op de grond liggen’ (alleen in fjallhrapi ‘dwergberk’), vgl. nzw. fjällrapa en nnoorw. rape. — Zie ook: rapen.

Volgens Trier Holz 1952, 70 moet men uitgaan van de idg. wt. *ker, een begrip voor werkzaamheden in het oude bosbedrijf, waartoe ook behoren hor en rijs. — In de uitdr. Jan Rap komt de bet. ‘uitschot’ uit; associatie met rapalje zal hier ook een rol gespeeld kunnen hebben.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal