Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

pretpakket - (eindexamenpakket met weinig exacte vakken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

pretpakket, in het voortgezet onderwijs pejoratief voor een vakkenpakket met weinig exacte vakken en veel ‘gemakkelijke’, maatschappijleer-achtige vakken. → pretstudie*, pretvak*.

Netelenbos schrijft dat ze, op suggestie van VVD en PvdA, de wiskunde voor alfa’s wil verzwaren om te voorkomen dat het ‘gemakkelijke’ alfa-profiel ‘cultuur en maatschappij’ uitgroeit tot een pretpakket. (NRC Handelsblad, 25/04/97)
Sharon Dijksma, een Kamerlid dat ook zowel doof als blind is, noemde een aan blinden aangepast lesprogramma een ‘pretpakket’. (HP/De Tijd, 09/05/97)
Aardrijkskunde is een grap, een vak uit een pretpakket, daar hoef je niets voor te doen, dat zegt iedereen altijd. (Trouw, 16/05/97)
Het buitenlands beleid van de PvdA en de ‘verschrikkelijke dingen’ die ze met het onderwijs gedaan hebben zijn twee belangrijke punten van kritiek. Geen pretpakketten meer. (Vrij Nederland, 26/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal