Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

poster - (groot affiche)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

poster zn. ‘groot affiche’
Nnl. poster ‘affiche’ in als zij zulk een “poster” onder de oogen krijgen [1902; Groene Amsterdammer], poster “(reproductie van een) affiche als wandversiering; ook: afbeelding ter grootte van een affiche” [1975; Reinsma].
Ontleend aan Engels poster ‘affiche, (groot) aanplakbiljet’ [1838; BDE], een afleiding van het werkwoord post ‘op een openbare plaats aan een paal, post bevestigen’ [1633; OED], afgeleid van het zn. post ‘paal, stijl, post’ [ca. 1000; BDE], zie → post 1.
Het maken van posters ontstond met de uitvinding van de lithografie in Parijs in de jaren 1860. In 1898 verscheen een Engels tijdschrift onder de naam The Poster. Meerdere Nederlandse bladen uit die tijd, waaronder de Groene Amsterdammer, maakten hier gewag van. In de eerste helft van de 20e eeuw duidde poster een affiche aan dat diende als uitnodiging tot vergaderingen, tentoonstellingen en voorstellingen en dat in openbare gebouwen werd opgehangen. Het gebruik om een poster van film- en popsterren en allerlei andere idolen op te hangen in huis- en slaapkamer dateert van de jaren 1960 en kwam volgens Van Nierop (1975) overgewaaid uit Engeland.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

poster [aanplakbiljet] {1901-1925} < engels poster, van post (vgl. post1 [zuil]).

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch

poster s.nw.
1. Plakkaat in die openbaar om vir iets reklame te maak. 2. Plakkaat ter versiering aan 'n muur.
In bet. 1 uit Eng. poster (1838). In bet. 2 uit Amer.Eng. poster (1934).
(Amer.)Eng. poster is 'n afleiding van post 'deurkosyn' (sien 1pos), lett. 'iets wat aan die kosyn vasgeslaan is'.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

poster (Engels poster)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

poster [poostuh] {aanplakker} 1. affiche; reproduktie op affiche-formaat; 2. kleine, vaak informele lezing bij een congres.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

poster zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = affiche, aanplakbiljet, raambiljet, plakkaat. Ik zie overal affiches van partijen hangen. Komen er weer verkiezingen aan?

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

poster aanplakbiljet 1912 [KKU] <Engels

J. Posthumus (1986), A Description of a Corpus of Anglicisms, Groningen

poster, plural posters ['po:stər/s] Koenen 1974 (second of homographic lemmas); Van Dale 1976 (second of homographic lemmas). Loanword from English poster n.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal