Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

palmet - (waaiervormige palmtak)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

palmet [waaiervormige palmtak] {1863} < frans palmette, verkleiningsvorm van palme < latijn palma [palm].

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

F. Debrabandere (2007), Zeeuws etymologisch woordenboek: de herkomst van de Zeeuwse woorden, Amsterdam

palmonet zn.: leren riem met ijzeren plaatje om de pols, dat de functie van vingerhoed vervulde bij het boeten van netten. Met ingevoegde nasaal uit palmate, palmette, plamette, die de wijntappers gebruikten om kurken op de flessen te slaan (De Bo). Het diende dus om de hand(palm) te beschermen. Fr. palmette, dim. van Ofr. palme ‘handpalm’.

F. Debrabandere (2005), Oost-Vlaams en Zeeuws-Vlaams etymologisch woordenboek: de herkomst van de Oost- en Zeeuws-Vlaamse woorden, Amsterdam

palmet (G), zn. v.: plak (strafwerktuig voor kinderen). 1798 met in hunne colere het een of ander kind met de palmet op de hand te verminken, Gent (LC). Fr. palmette, dim. van Ofr. palme 'handpalm'. Zie ook plamote.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal