Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

odalisk - (dienares in harem)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

odalisk, odaliske [dienares in harem] {odaliska 1824} < frans odalisque [slavin in oosterse harem]; de uitgang -isque kwam door verwarring met de vrij talrijke woorden op -isque; herkomst uit turks odalyk, van oda [kamer] + het achtervoegsel -lyk dat een functie aangeeft, lett. dus kamermeisje.

Thematische woordenboeken

R. Dozy (1867), Oosterlingen, verklarende lijst der Nederlandschen woorden die uit het Arabisch, Hebreeuwsch, Chaldeeuwsch, Perzisch en Turksch afkomstig zijn, 's-Gravenhage

Odalisk
Droom, als nooit Odaliske in ’t pronkziek Oosten smaakte, zegt Beets (Minone). In de schrijfwijze odaliske is de e te veel, en odalisk is verkeerd uit het Fr. odalisque overgenomen. De Franschen schrijven ook odalique, en de s moet wegvallen, want het is het Turksche odalik (اودهلق), samengesteld uit oda, kamer, en den uitgang lik, die den zin van een substantief wijzigt; letterlijk kamenier. De odaliken, zooals wij eigenlijk zouden moeten schrijven, zijn de slavinnen van de vrouwen in den harem.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal