Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

neutron - (elektrisch neutraal kerndeeltje)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

neutron zn. ‘elektrisch neutraal kerndeeltje’
Nnl. neutronen (mv.) [1934; Vaderland].
Internationaal wetenschappelijk neologisme, gevormd uit de Latijnse woordstam neutr-, zie → neutraal, met dezelfde uitgang -on als in → proton en → elektron. Het woord is in 1921 in het Engels geïntroduceerd door de Amerikaanse natuurkundige William Draper Harkins (1871-1951); men stelde het neutron toen voor als een samensmelting van een proton en een elektron, een visie die later niet houdbaar bleek. De Britse natuurkundige James Chadwick (1891-1974) toonde in 1932 definitief het bestaan aan van het neutron als elementaire bouwsteen van atoomkernen.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

neutron [atoomdeeltje] {1926-1950} door de Engelse natuurkundige James Chadwick (1891-1974) gevormd van latijn neuter [geen van beide(n)] (vgl. neutrum) + -on, naar het voorbeeld van elektron.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

neutron (van Latijn neuter + Grieks -on)

P.H. van Laer (1949), Vreemde woorden in de natuurkunde, Groningen/Batavia.

Neutron (< Lat. neúter, gen. -trius = geen van beide, + → -on; → neutraal). Electrisch neutraal deeltje met de massa van het proton. De naam werd gegeven door den ontdekker Chadwick in 1932.

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2010), Nederlandse woorden wereldwijd, Den Haag; met aanvullingen uit Uitleenwoordenbank 2015

neutron ‘atoomdeeltje’ -> Indonesisch néutron ‘atoomdeeltje’.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

neutron atoomdeeltje 1937 [Aanv WNT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal