Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

neerslag - (regen, sneeuw, hagel)

Etymologische (standaard)werken

P.H. Schröder (1980), Van Aalmoes tot Zwijntjesjager, Baarn

neerslag

Wanneer het Koninklijk Meteorologisch Instituut mededeelt dat er weinig of geen neerslag te verwachten is, bedoelt het dat het die dag weinig of niet zal regenen, sneeuwen of hagelen. Deze betekenis is vrij modern. Eigenlijk is neerslag een afleiding van een in het Middelnederlands voorkomend werkwoord hem (zich) nederslaan: zich klein gevoelen. Nederslach kwam voor in de betekenis: het naar beneden slaan en vandaar: het doden van iemand, de doodslag en soms zelfs: de slachting. Hooft spreekt over een grote overwinning met neerslag van duizenden vijanden.

Maar ook voor wat neergeslagen wòrdt, wordt neerslag gebruikt. In de scheikunde is het: bezinksel en voor de weerkundige: alle vocht dat uit de dampkring wordt afgescheiden en op aarde neervalt. Misschien is die betekenis uit het Duitse Niederschlag overgenomen.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal