Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

naggen - (normafwijkend gedrag vertonen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

naggen (van nag, acron. van normafwijkend gedrag), in politieslang gezegd van agenten die zich niet houden aan wat de norm voorschrijft, die ongeoorloofde dingen doen, bijvoorbeeld zich niet kleden zoals voorgeschreven. Sinds het begin van de jaren tachtig. → dalven*.

Winkel is lid van de Commissie Binnenspiegel, die zich bezig houdt met ‘normafwijkend gedrag’ (naggen in het spraakgebruik) bij de Amsterdamse politie. (Vrij Nederland, 18/05/85)
Er is nog een andere cultuurdoorbraak waarvoor Nordholt getekend heeft: de moraal. Met ‘naggen’ en ‘dalven’, om de geringere vergrijpen in politiekring te noemen, moet het afgelopen zijn. (Het Parool, 16/11/91)
Die middag dient het proces tegen drie van hun collega’s die worden verdacht van ‘normafwijkend gedrag’, ofwel criminele activiteiten. Naggen in politiejargon. (De Volkskrant, 05/02/94)
Het aantal gevallen van ‘naggen’ (normafwijkend gedrag) en ‘dalven’ (zich goedkope etentjes en dergelijke laten welgevallen) loopt volgens hem zelfs sterk terug... (Trouw, 20/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal