Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

me - (hersen-en ruggenmergonsteking)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

ME (acron. van myalgische encefalomyelitis ‘‘spierpijnlijke’ hersen- en ruggenmergontsteking’), postviraal vermoeidheidssyndroom, in de volksmond ook wel yuppieziekte genoemd en vooral voorkomend bij vrouwen. Als gevolg hiervan kan werken gedeeltelijk of helemaal onmogelijk worden. De ziekte werd officieel niet in de medische handboeken opgenomen en wordt ook niet aan de medische faculteit onderwezen. De meeste artsen weten er geen raad mee. Patiënten met ME heten niet echt ziek te zijn; het zit tussen de oren*. Niettemin blijkt uit de vakliteratuur dat ME geen nieuwe ziekte is. Sinds veertig jaar zijn er regelmatig publicaties geweest over vergelijkbare uitputtingssyndromen, echter steeds onder andere namen, waaronder Akureyri disease (naar een stadje op IJsland waar de ziekte werd beschreven), en Royal Free disease (naar een Amerikaans ziekenhuis waar een epidemie uitbrak). De Nederlandse schrijfster Renate Dorrestein schreef een boek over haar ziekte, onder de titel Heden ik.

Een gevoel van voortdurende uitputting, extreme spiervermoeidheid, zelfs na geringe inspanning, constante spierpijn, concentratie- en geheugenproblemen: enkele kenmerken van een aandoening, veel voorkomend bij jonge vrouwen, die de naam Myalgische Encefalomyelitis (M.E.) heeft gekregen. (Opzij, september 1989)
Naar schatting vijftienduizend Nederlanders lijden aan een ziekte die niet bestaat. M.E., een mysterieuze kwaal met als kenmerk extreme vermoeidheid. Naar de oorzaak is het gissen; bij gebrek aan remedie wordt de ziekte van medische zijde vaak gebagatelliseerd. (Elsevier, 24/09/94)
Veranderd in een reusachtig stuk stopverf, benen van karnemelksepap en hersenen van koeievlaai. Een griep die nooit meer overgaat. Zo beschrijven ME-patiënten hoe het voelt om ‘chronisch moe’ te zijn. (Opzij, december 1994)
ME betekent letterlijk spierpijn en ontsteking van de hersenen en het ruggemerg... (HP/De Tijd, 10/03/95)
Toch lijden naar schatting zo’n 15.000 mensen in ons land aan ME. (De Morgen, 10/05/97)
Wat hebben we niet allemaal voor nieuwe ziektes gekregen: dyslectie, anorexia, ME, weet-ik-veel. (Nieuwe Revu, 21/05/97)
De benaming ‘ME’ is nogal ongelukkig. Myalgisch staat voor spierpijn, en dat is inderdaad een van de symptomen van de ziekte, maar encephalomyelitis duidt op ontstekingen in het hersen- of ruggenmerg, en die zijn bij de patiënten nooit aangetoond. (HP/De Tijd, 15/08/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal