Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

legging - (dunne stretchbroek)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

legging (Engels legging)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

legging [leging] dunne stretch broek die ook onder een minirok gedragen kan worden. Een soort maillot zonder voeten. In het Engels zegt men ‘leggings’.

leggings [legingz] beenbeschermers.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

legging zn. Ontleend aan het Engels.
= maillotbroek, kousbroek, beenling.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

legging dunne stretchbroek 1989 [Peptalk] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

legging (← Eng.), zie eerste citaat. Eind jaren tachtig populair geworden. In de Mode Encyclopedie (1986) van Georgina O’Hara komt de term nog niet voor. De Fransen gebruiken uitsluitend de meervoudsvorm: leggings of leggins. In hun taalgebied wordt de term al aangetroffen in 1860.

Legging: dunne ‘stretch’ broek die ook onder een minirok gedragen kan worden. Een soort maillot zonder voeten. In het Engels zegt men ‘leggings’. (Liesbeth Koenen en Rik Smits: Peptalk, 1992)
De Kleding. ‘Voor mezelf: pakken. Daar heb ik te weinig geduld voor. In het algemeen: korte broeken, leggings, sandalen & groene joggingpakken.’ (Avenue, juni 1992)
Er zijn evenwel vrouwen die hun overtollige kilo’s in leggings proppen en die niet combineren met een verhullend lange trui maar met een kort shirtje. (Inez van Eijk: Bij jou of bij mij? Erotische etiquette, 1994)
Legging (Engels uitgesproken). Eind jaren tachtig. Maillot met afgeknipte voeten. Als oudere mannelijke columnisten even niets leuks hebben te melden over mensen met een Opel Kadett pakken ze de vrouw met dikke billen in een legging. (Vrij Nederland, 06/05/95)
... ma Peggy, op geld belust (met name van haar echtgenoot), altijd in legging en nooit in de keuken... (Nieuwe Revu, 07/05/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal