Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

krimmer - (imitatieastrakan)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

krimmer [imitatieastrakan] {1926-1950} genoemd naar de Krim, het gebied van herkomst; de naam is gegeven door de Tataren die er in 1237 binnendrongen, en betekent ‘vesting’ (vgl. Kreml).

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

In het Frans kreeg een lange jas met capuchon zoals die tijdens de Krimoorlog door officieren werd gedragen, de naam criméenne. Het Engels kent bovendien crimean shirt (1862) voor een stevig, wijd hemd dat later geliefd was bij Australische kolonisten.
Eveneens van de Krim afkomstig is het krimmer. Sinds het begin van de 19de eeuw wordt hiermee een grijze, fijne bontsoort aangeduid die is gemaakt van de huid van lammeren uit de Krim. Voorheen stond het te boek als een kostbare bontsoort, maar volgens kenners behoort het nu tot de middenklasse.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal