Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

java - (programmeertaal)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

Java (naar Javakoffie, de favoriete drank van menig Amerikaans computerprogrammeur; ook een allusie op de rijkdom en kracht van deze programmeertaal), soort programmeertaal voor programma’s in browsers*. HTML*-documenten kunnen met behulp van java extra functionaliteit krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van interactieve animaties. Java is platform*-onafhankelijk (momenteel beschikbaar voor computersystemen als Unix, Windows NT, Mac Os) en werd uitgevonden door het Amerikaanse bedrijf Sun, dat hierin de taal en het besturingssysteem van de toekomst ziet.

Java is wat men noemt een object-georiënteerde programmeertaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld C + +, dat eigenlijk een soort van objectgeoriënteerde versie van het legendarische C is, is Java echt vanuit de basis opgebouwd uit objecten... (PCM, januari 1998)
Om html-pagina’s interactief te maken kan je er Java-programma’s aan toevoegen. Zowel Microsoft Internet Explorer als Netscape Navigator ondersteunen al jarenlang dat programmeertaaltje. Java is echter geen eenvoudige taal die je op een paar uurtjes leert. (Computer Magazine, januari 1998)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal