Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

inloggen - (zich identificeren bij computertoegang)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

inloggen (Engels to log in)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

inloggen (logde in, ingelogd) {uit: ‘to log in’} procedure die de gebruiker van een computer of computernetwerk moet doorlopen om toegang te krijgen, gewoonlijk bestaand uit het opgeven van zijn naam en persoonlijk wachtwoord of rekeningnummer.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

inloggen ww. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = (zich) (aan)melden. Om je aan te melden heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

inloggen (← Eng. to log in), zich identificeren wanneer men toegang wil krijgen tot een netwerk. Vaak moet men dan een wachtwoord opgeven. Sinds midden jaren tachtig. → inbellen*.

De ‘inlogprocedure’ is erg simpel. Volg de vragen en het komt altijd goed. Wanneer je met een gewoon modemprogramma werkt zoals ‘Procomm’ of ‘Telix’, dan werk je met ‘ANSI-BBS’ emulatie. (PC-Consument, oktober 1994)
Veel vrouwen loggen, uit angst om besprongen te worden, daarom niet meer in onder hun eigen naam maar noemen zich Frank of Mark. (Nieuwe Revu, 02/11/94)
Door in te loggen als directeur wist de zestien jaar oude cracker enkele hamburgers serverende vrienden ongemerkt een forse loonsverhoging te bezorgen. (Kijk, mei 1995)
Ten opzichte van eind vorig jaar loggen nu twee keer zoveel Nederlanders — een half miljoen — gemiddeld één keer per week in op het wereldwijde computernetwerk. (Nieuwe Revu, 05/06/96)
Met internet kunnen huizenkopers voortaan zonder hulp van een makelaar een huis zoeken. Ze hoeven slechts in te loggen op de ‘homepage’ van een aangesloten makelaar. (Elsevier, 21/09/96)
Thuis, in Amsterdam, had ik uiteraard onderzoek gedaan: zou het mogelijk zijn om er een soort zwevend Internet-provider-abonnement op na te houden? Beter gezegd: zou ik niet alleen in Amsterdam kunnen inloggen bij mijn provider, maar ook (ik zeg maar wat) op Guam of in Zuid-Argentinië. (PC Consument, december 1996)
Lydia Rood zou vervolgens op regelmatige tijden moeten inloggen om de meest recente versie te beoordelen, om ook daarin weer wijzigingen aan te brengen. (HP/De Tijd, 03/01/97)
Hij logt in op ‘Medline’, een medische dienst op internet, en gaat als een bezetene over aidsmedicijnen lezen. (Elsevier, 01/02/97)
Ik geef toe dat ik het niet kon laten om even bij het Hilton in te loggen. (Computer! Totaal, juni 1997)
In principe kunnen de gegevens van eenieder die inlogt (net als bij direct mail via de postbode gebeurt) worden opgeslagen in een bestand. (HP/De Tijd, 20/02/98)
Het inloggen op zijn site ‘Dutch Extreme’ kost bijna vijf dollar. (Vrij Nederland, 28/02/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal