Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

heavy - (zwaarwichtig)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

heavy (Engels heavy)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

heavy [hevie] zwaar, erg, belastend, indrukwekkend.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

heavy bn. Ontleend aan het Engels.
= ernstig, zwaarwichtig, aangrijpend.
[alg.] = baggerloop, modderloop, slijkloop. In een aangeharkt land als het onze nemen hoogopgeleide hardlopers graag deel aan een slijkloop.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

heavy zwaarwichtig 1984 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

heavy (← Eng.), zwaar op de hand; emotioneel beladen (zowel positief als negatief); soms ook ‘agressief’. In de jeugdtaal betekent het ook ‘geweldig, opwindend, bijzonder’. Iemand kan bijvoorbeeld heavy gekleed gaan of naar heavy muziek luisteren. In deze betekenissen heeft het woord rond 1970 in Engelssprekende landen opgang gemaakt. Eind jaren zeventig werd het ook bij ons populair, vooral in jeugdige kringen.

Tegen echte lieve zachte dames zou ik niet kunnen, het mag best een beetje heavy, opgefokt wezen. (Vrij Nederland, 10/03/84)
Progressieve docenten Nederlands proberen boeken wel eens onder de aandacht te brengen, maar zij zijn de jongelui te heavy. (Oor, 14/12/85)
Die zanger zet dan een maskertje op en hangt z’n zorro-cape om en hoopt dan maar dat iedereen hem er heavy genoeg uit vindt zien. (Vinyl, oktober 1986)
In één jaar was er niet alleen de dood van Mickey, maar ook van mijn vader. Dat was heel heavy, zeker omdat die plotselinge doden zo onverdiend zijn. (Boudewijn Büch in Snoecks, 1987)
De heavieste band ter wereld, Mammoth. (Metal Hammer, maart 1987)
Veel buitenlandse teksten dringen niet tot de luisteraar door. Dat vind ik ook niet zo’n probleem, terwijl er inderdaad platen zijn met behoorlijke heavy teksten. (Nieuwe Revu, 14/04/88)
Een heleboel heavy dingen komen m’n strot niet uit, want dan zou ik echt problemen krijgen. (Aktueel, 25/04/91)
Laten ze liever voor voldoende pisbakken zorgen, met al die leipe heavy biertjes! (Kees Van Kooten in Humo, 02/09/91)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal