Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

hannekemaaier - (Westfaling die in hooitijd in Nederland kwam werken, lompe kerel)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

hannekemaaier [Westfaling die in hooitijd in Nederland kwam werken, lompe kerel] {1710 voor een Westfaling; de betekenis ‘lompe kerel’ 1768} < nederduits hankemeier, van hanke [Hanneke], van Johannes. De benaming is ontleend aan het feit dat de maaiers op St. Johannesdag (24 juni) in dienst kwamen.

J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden

hannekemaaier znw. m. ‘Westfaling die vroeger in de hooitijd in ons land gras kwam maaien’, in de 18de eeuw overgenomen uit nnd. hankemeier; dit woord is samengesteld uit de naam Ηanneke (verkleinw. van Johannes) en maaier. — Later kreeg het de bet. ‘ongemanierde kerel, houterige vent’.

N. van Wijk (1936 [1912]), Franck's Etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal, 2e druk, Den Haag

hannekemaaier znw. Ook nnd. hankemeier. Uit han(ne)ke, een - oorspr. ndd.? - deminutivum van Johannes + maaier, nomen agentis bij maaien. Vgl. noordholl. Hans kuier “los werkman, die telkens bij anderen in daghuur werkt”.

J. Vercoullie (1925), Beknopt etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal, Den Haag / Gent

hannekemaaier m., bij Halma hanneken, dat dimin. is van Johan. — Hans, Hanneken is een algemeene naam voor een landarbeider.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

hannekemaaier (Nederduits Hankemeier)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal