Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

hacker - (computerkraker)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam

hacker zn. ‘computerkraker’
Nnl. hacker ‘iemand die inbreekt op computers’ [1985; De Coster 1999].
Ontleend aan Amerikaans-Engels hacker ‘id.’ [1983; OED], formeel een nomen agentis bij het werkwoord hack ‘hakken’, verwant met → hakken. Men moet daarbij denken aan een overdrachtelijke toepassing van ‘zich door hakken een weg banen door (bijv. dichte begroeiing)’.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

hacker (Engels hacker)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

hacker [hekuh] computerhobbyist die er een sport van maakt in computersystemen in te breken.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

hacker zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = computerkraker, kraker, kaper, telekaper, inbreker. Telekapers hebben mijn @dres gekaapt.

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

personal computer (pc) [huiscomputer] (1981). In 1981 brengt IT-bedrijf IBM de eerste personal computer op de markt: een kleine computer voor eigen gebruik. Tot die tijd worden computers, doorgaans grote en dure apparaten, bijna alleen door bedrijven gebruikt. De pc verovert vrij snel zowel de persoonlijke als de zakelijke markt en verandert de werkverdeling in de wereld grondig. Een groot aantal leenwoorden, vrijwel allemaal uit het Engels, zijn aan de pc te danken, zoals chip, deleten, formatteren, hacker, hardware, laptop, microprocessor, printer, resetten, server, software, systeemanalist, updaten, whizzkid. Een deel van de computerterminologie wordt na een tijdje vernederlandst, denk aan beeldscherm, dat monitor vervangen heeft, besturingssysteem voor operating system, harde schijf voor hard disk, muis voor mouse, tekstverwerker voor wordprocessor, toetsenbord voor keyboard en uitdraai voor print-out.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

hacker computerkraker 1985 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

hacker (← Eng.), computerkraker; iemand die zich met behulp van een modem illegaal toegang verschaft tot computers die via het telefoonnet bereikbaar zijn (het hacken*). Pejoratief. In de Amerikaanse computerterminologie heeft het woord niet noodzakelijk een pejoratieve connotatie. Daar staat het ook voor een ‘enthousiast computerfanaat’. Hackers zien zichzelf als de beoefenaars van een educatieve sport; in de ogen van buitenstaanders zijn ze echter vaak een bron van ergernis en worden ze beschouwd als criminelen.

Voor een bedreven hacker bestaat er gewoon geen enkel programma dat hij niet kan kraken. (Knack, 03/07/85)
Ik ben begonnen als computerkraker, een ‘hacker’, zoals dat heet. (De Volkskrant, 30/05/87)
In een periode van zes weken voor Kerstmis vorig jaar is de slecht beveiligde telefooncentrale in Kopenhagen gebruikt door ‘hackers’, zoals computerkrakers in Duitsland worden genoemd. (De Volkskrant, 10/09/88)
‘Wij zijn geen terroristen, maar hackers. Computerkrakers, ‘ antwoordt Stephen Wernéry, woordvoerder van de Duitse CCC of ‘Chaos Computer Club’ op de vraag of hij de Belgische CCC kent. (De Morgen, 24/09/88)
Een student aan de Tilburgse universiteit betrapte vorige week zogenoemde hackers, die met behulp van het Amsterdamse rekencentrum aan het inbreken waren. (Het Parool, 04/05/91)
Hackers hebben weinig respect voor sloten (op deuren of computers) en nog minder voor bureaucratie, vooral als de bureaucraten geen verstand hebben van techniek. (Kijk, mei 1995)
Waar een wil is, vindt ‘de hacker’ een weg — en de nieuwe Internet-taal Java maakt die dreiging zeker niet kleiner. (Computer! Totaal, december 1996)
Hoewel de huidige generatie hackers veel minder ethisch is dan de oude, geloof ik van de meesten niet dat ze zouden samenwerken met terroristen. (Nieuwe Revu, 15/01/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal