Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

godenzonen - (zonen van een god; succesvolle sporters)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

godenzonen, sportcliché, oorspronkelijk voor Ajax-spelers, later ook van toepassing op andere succesrijke sportbeoefenaars.

Nog meer Ajax. Als het aan de Bond tegen het vloeken ligt, worden Ajacieden geen Godenzonen meer genoemd. (Nieuwe Revu, 15/05/96)
De Ajacieden worden de godenzonen genoemd, de Arena is de tempel van het voetbal, de grasmat is heilig. (HP/De Tijd, 27/09/96)
Neem Ajax. Een paar jongens die geniaal zijn, doen niet mee en opeens blijkt het elftal van godenzonen een modaal team te zijn. (Elsevier, 05/10/96)
Barend en Van Dorp gingen commercieel, John en Joop kochten een skybox, waar de sterren van Aalsmeer en de godenzonen van Ajax toastend en proostend op de foto gingen. (HP/De Tijd, 07/03/97)
Een moreel kader — waar is moeder Kluivert nu? — is wat de Gevallen Godenzoon dringend nodig heeft en een schop onder z’n kont. (Elsevier, 26/07/97)
Niet voor niets heten Ajax-spelers godenzonen. (HP/De Tijd, 10/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal