Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

fellow - (gezel)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

fellow [gezel] {1847} < engels fellow < oudengels feolaga < oudnoors félagi [partner], van félag [partnerschap], van [vee, geld] + lag [het leggen], dus tezamen het neertellen van geld.

Dialectwoordenboeken en woordenboeken van variëteiten van het Nederlands

F. Debrabandere (2007), Zeeuws etymologisch woordenboek: de herkomst van de Zeeuwse woorden, Amsterdam

fello zn. m.: vent, kerel. Uitdr. ne fijne fello. Na de bevrijding overgenomen van E. fellow.

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

fellow [feloow] {gezel} wetenschappelijk onderzoeker die een beurs of fellowship [feloowsjip] heeft gekregen. In Nederland bestaan er sinds 1987 Akademie-fellows, die voor drie tot vijf jaar door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) worden betaald om aan een universiteit of onderzoeksinstituut te werken, in tegenstelling tot de aio’s en oio’s tegen een fatsoenlijk salaris. Achterliggende idee: door bezuinigingen ontstane lost generation opvangen, voorwaarde is dan ook dat er na afloop van het project een vaste plaats voor de fellow gecreëerd wordt.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

fellow zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = beursonderzoeker, onderzoeker.
[alg.] = het draait om de economie, suffie.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal