Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

encryptie - (versleuteling)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

encryptie (← Eng. encryption, van to encrypt ‘coderen’), codering van gegevens om ze te beschermen tegen onbevoegden; het beschermen van boodschappen met behulp van een elektronische sleutel. → decrypten*.

Encrypt: Encipher: het onleesbaar maken van gegevens op een zodanige wijze, dat deze gegevens daarna niet meer gelezen kunnen worden, zonder te weten, hoe ze onleesbaar gemaakt zijn. Dit gebeurt vaak als een beveiliging bij het verzenden van gegevens over een communicatie-lijn. (Webster’s Computerlexicon, 1983)
Betekenis: wordt door knutselliefhebbers ook wel versleutelen genoemd. Encryptie verwijst naar het onherkenbaar wijzigen van informatie in een bestand, zodat andere mensen die niet kunnen lezen. Om toegang te krijgen tot de informatie in het bestand heb je een wachtwoord nodig. Encryptie wordt vaak gebruikt om gevoelige gegevens te beschermen. Vooral op netwerken is dit een handig hulpmiddel om te voorkomen dat anderen lucht krijgen van de inhoud van juridische documenten en liefdesbrieven. (Geïllustreerd computerwoordenboek voor dummies, 1994)
In plaats van ‘encryptie’, dat nog in geen enkel woordenboek staat, heeft de Grote Van Dale de ongewonere vorm ‘encryption’ opgenomen. (Taalbeheersing, januari/februari 1995)
Beveiliging van gevoelige informatie en daarmee ook de versleutelingsprogrammatuur komt dan ook steeds meer in de belangstelling te staan. Secrets for Windows is zo’n encryptie-programma, gemaakt door Control Break Europe. (PC-Aktive, juli/augustus 1995)
Met het eerstgenoemde protocol ondersteunt de router bandwith-on demand (128 Kbps) en datacompressie. Verder kan eveneens per locatie data-encryptie worden geactiveerd. (Zink, juni 1996)
Geheime diensten en banken begrepen al langer dat een niet-versleuteld bericht heel kwetsbaar is. Daarom werden al snel encryptiesystemen uitgedacht. (Computer Magazine, december 1996)
Bij encryptie (encryption) wordt de oorspronkelijke tekst (klare tekst of plain text) met behulp van één of ander ingewikkeld versleutelingsalgortime (cypher) en een sleutel (key) omgezet in een voor de mens onleesbare tekst (cypher text). (Computer thuis in bedrijf, februari 1997)
De commerciële belangen bij encryptie gaan veelal in tegen de belangen van opsporingsinstanties en justitie. (NRC Handelsblad, 28/03/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal