Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

doorstart - (na een aanvankelijke beëindiging opnieuw beginnen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

doorstart, het opnieuw verder gaan met een project; voortzetting van bedrijfsactiviteiten meteen na een faillissement.

Behalve met een programmagids moet de doorstart van Sport7 ook worden bewerkstelligd met een wijziging in het uitzendschema, want vanaf het eerste weekeinde in oktober zullen de hoogtepunten uit de competitie inderdaad op zondag kwart voor zeven worden gezet. (Elsevier, 28/09/96)
Na het duwtje van bisschop Muskens moet een beetje creatieve politieke wil voldoende zijn om schuldenaren een nieuwe (door-)start te laten maken. (De Volkskrant, 19/10/96)
Volgens de bond zit achter het gehannes met Central, dat de nieuwe eigenaren de zaak failliet willen laten gaan. Dan zou een doorstart met het oude personeel niet nodig zijn. (Trouw, 27/12/96)
Bovendien werken bij Berlo vooral oud-Philipsmensen. Er wordt gefluisterd dat er plannen zijn voor een doorstart. (Trouw, 27/06/97)
Wegens desondanks aanhoudende malaise gaat de hele zaak nu dan alsnog failliet (iedereen), en ondernemen twee directeuren met de helft van het personeel onder de naam E-Care een ‘doorstart’. (HP/De Tijd, 11/07/97)
Een ervaren curator die de zaak vanaf de zijlijn gadeslaat, noemt de opmerkelijk vlotte doorstart van het failliete bedrijf Berlo Service Groep in Duiven althans ‘een schoolvoorbeeld van een faillissement met voorbedachten rade’. (Elsevier, 12/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal