Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

dino - (dinosaurus)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

dino, dinosaurus. Deze informele afkorting werd vooral populair na de release van de succesfilm Jurassic Parc in 1993. Er ontstond toen een ware dinorage.

Sinds de première van Spielberg’s Jurassic Parc is heel Amerika in de ban van prehistorische monsters. Als je er een beetje bij wilt horen, heb je een dino-petje op je hoofd of toch minstens een stegosaurus-truitje al. (Viva, 20/08/93)
Cyriel Speijer zag Jurassic Park een half uur na de officiële première op 11 juni in een ‘sneaky preview’, een stiekem bioscoopje in Los Angeles, en wist dat het goed was. Hadden zijn klanten hem tot dan toe elke medewerking aan de verkoop van Dinospullen ontzegd (‘Nee, nee, nee Cyriel, dino’s doen het niet op de markt’), na het zien van de film besefte hij dat zijn koopmannen hongerig zouden worden. (Algemeen Dagblad, 25/09/93)
Niet zo lang geleden was er een tentoonstelling met reusachtige nagebouwde dinosaurussen. De ‘beesten’ bewogen en produceerden angstaanjagende geluiden. Maar dino’s konden meer dan krijsen. ‘Parasaulolophus’, een dino met een kop als een trompet, produceerde waarschijnlijk muzikale geluiden. (Kijk, september 1996)
Volgens wijlen Carl Sagan zijn de meeste mutaties in de evolutie ontstaan door botsingen van de aarde met asteroïden, kan morgen weer gebeuren, inclusief het vertrek van de dino’s en het ontstaan van de neocortex in onze hersenen waardoor wij kunnen wat andere dieren niet kunnen. (HP/De Tijd, 16/05/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal