Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

darkroom - (donkere ruimte voor anonieme homoseks)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

darkroom (Engels dark room)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

darkroom ['da:hkroem] {donkere-kamer} 1. niet of nauwelijks verlichte ruimte in sommige homobars e.d., waar men anonieme seksuele contacten kan aangaan; 2. donkere kamer (fotografie).

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

darkroom zn. Ontleend aan het Engels.
[fotografie] = donkere kamer (doka). Bij het ontwikkelen in de donkere kamer zag je een fotoafdruk voor je ogen ontstaan.
[alg.] = golfstok. Welke golfstok is het geschikst voor de eerste slag?

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

darkroom donkere ruimte voor anonieme homoseks 1988 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

darkroom (← Eng.), donkere, afgesloten ruimte in sommige homobars of -cafés, waar anonieme seksuele contacten kunnen worden gelegd. De Amsterdamse bar Argos was de eerste gelegenheid in Nederland met een darkroom.

Vooral in de homoscene is de darkroom een bekend begrip: een schaarsverlichte kamer bij een disco of een café waar je je kunt afzonderen voor (anoniem) seksueel contact. (Het Parool, 09/04/88)
De Amsterdamse GG & GD wil strengere regels in zogenoemde ‘dark rooms’ en sauna’s waar homoseksuele mannen anoniem seks kunnen hebben. De dienst wil er bij de gemeente op aandringen een aantal maatregelen verplicht te stellen, zoals het geven van informatie over aids, het waarschuwen voor besmettingsgevaar en de verkoop van condooms. (NRC Handelsblad, 04/09/92)
De COC-disco trekt een relatief jong publiek, dat weinig behoefte heeft aan de uitspattingen die elders in de binnenstad plaatshebben. Er is geen ‘dark room’, zoals de verduisterde ruimtes in sommige homobars worden genoemd waar mannen hun seksuele fantasieën kunnen uitleven. (De Volkskrant, 13/07/96)
De aidsepidemie heeft een eigen generatie opgeleverd. Ineens was de ‘darkroom’ als toppunt van emancipatie onmogelijk geworden en beladen en dodelijk. (Elsevier, 01/02/97)
Zo’n zeven of acht jaar geleden startte disco Labyrint in Amsterdam met een darkroom. Aanvankelijk werd die nooit gebruikt, tenzij als grap of als kleedkamer voor de vrouwenband van die avond. Maar tegenwoordig heeft de darkroom een vaste plaats verworven op veel fuiven, zoals die van het COC (de Nederlandse vereniging voor belangenverdediging van homo’s en lesbiennes). (De Morgen, 22/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal