Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

combinatietherapie - (behandelwijze met een combinatie van geneesmiddelen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

combinatietherapie (← Eng. combination therapy; sinds ca. 1952), behandelmethode waarbij een patiënt twee of meer geneesmiddelen krijgt toegediend voor één enkele ziekte, bijvoorbeeld kanker of aids; cocktail. In 1997 kwam de term in geen enkel Nederlands woordenboek voor.

De combinatietherapie heeft ook tegenstanders. Onder anderen de Fransman Montaignier, de ontdekker van het aidsvirus, en de Amerikaan Gallo. (DS Magazine, 10/01/97)
Maar op dat moment waren de artsen al begonnen met de zogenaamde combinatietherapie, een cocktail van aidsremmers waarmee goede resultaten worden geboekt. (Nieuwe Revu, 02/04/97)
Sven Danner, hoogleraar inwendige geneeskunde en hoofd van de klinische afdeling van het AMC, kan geen harde cijfers geven, maar wel meldt hij dat er dit jaar in zijn ziekenhuis hooguit enkele aids-patiënten zijn overleden. ‘Ik denk dat het percentage in de westerse landen dit jaar hooguit de helft zal zijn van dat van het jaar daarvoor. Dat komt niet alleen door de combinatietherapie an sich, maar ook doordat potentiële slachtoffers zich — in de wetenschap dat er een beter middel is — eerder laten testen en dus eerder worden behandeld.’ (HP/De Tijd, 07/11/97)
Bij 39 procent van de HIV-geïnfecteerden die eerst zijn behandeld met klassieke aidsremmende medicijnen blijkt de combinatietherapie, een cocktail van de nieuwe generatie aidsremmers, niet aan te slaan. (De Morgen, 14/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal