Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

clipboard - (onderdeel van het computergeheugen)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

clipboard [klipbo:d] 1. kartonnen of kunststoffen rechthoekige plaat, meestal ongeveer ter grootte van A4, met daarop een papierklem gemonteerd, zodat het bord dient als stevige ondergrond bij het schrijven. Heel geschikt als je staand en wandelend aantekeningen moet maken of formulieren moet invullen. 2. in de wereld van Windows programmatuur en soortgelijke systemen: stukje geheugen waar tijdelijk gegevens op ‘geprikt’ kunnen worden, om ze van het ene bestand of zelfs van het ene programma naar het andere te kopiëren of te verplaatsen.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

clipboard zn. Ontleend aan het Engels.
[ict] = klembord. Het klembord is de tussenopslag bij bijvoorbeeld 'knippen en plakken'. Als je iets knipt, gaat dat onderdeel naar het klembord. Als je het plakt, wordt het van het klembord gekopieerd.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

clipboard (← Eng.), geheugengebied van de computer; elektronisch prikbord waar men gegevens uit een programma (tekstverwerker, spreadsheet of database) naartoe kopieert, om vervolgens diezelfde gegevens elders in te kunnen plakken. De Nederlandse term is klembord. Sinds begin jaren tachtig.

De uitvoer moet met begeleidende tekst naar het scherm, het clipboard en de printer kunnen worden gestuurd. (PC Aktive, juli, augustus 1995)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal