Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

cliffhanger - (spanning door op een beslissend moment af te breken)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

cliffhanger zn. Ontleend aan het Engels.
[media] = klifhanger, bungelaar, hangslot. Elke aflevering moet eindigen met een klifhanger, niet letterlijk natuurlijk, hoewel vaak...

R. Schutz (2007), Brekend nieuws, Nijmegen

klifhanger. Letterlijke vertaling van Engels cliff hanger = spannende onderbreking van een doorlopend verhaal; A: Hopelijk gaat het in het derde seisoen beter (hoopgevers: Flashback en Future's End). B: En Scorpions (het einde van seizoen drie en tevens klifhanger). (1997); De huidige technische ontwikkelingen in televisie markeren het einde van de bekende klifhanger, omdat er geen natuurlijk begin of einde meer is; Probleem was echter dat Arc the Lad verre van volledig was en het eindigde dan ook met een grote klifhanger (zowat in de letterlijke zin van het woord); Met die klifhanger eindigde ik gisteren. Laat ik Nu eens proberen een antwoord te vinden.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

cliffhanger spanning door op een beslissend moment af te breken 1981 [Foto en film enc.] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

cliffhanger (← Eng.), het creëren van suspense, spanning, door een aflevering van een film- of televisieserie of een vervolgverhaal op een kritiek moment af te breken. De held klampt zich vast aan een rots boven een afgrond, en de kijker of lezer verneemt pas bij de volgende aflevering hoe het afloopt.

... adembenemende stunts, schitterende cliffhangers en ontroerend knullig filmwerk kenmerken de serials. (Oor, 12/12/86)
Het kostte hem, zegt hij, een klein jaar om het geheel vervolgens te stroomlijnen tot een roman: personages werden uitgediept, ‘cliff-hangers’ en herhalingen overboord gegooid, nieuwe scènes erbij geschreven. (Vrij Nederland, 18/06/94)
Faillissementen, bedrog, scheidingen: haar leven is een soap-opera met wel heel veel ‘cliffhangers’. (Nieuwe Revu, 21/08/96)
In het begeleidende VTM-persbericht stelt ‘creative director’ Reinhilde Dewit dat elke aflevering eindigt met een cliffhanger. (De Morgen, 06/01/97)
Altijd de herhaling van hetzelfde, van de gemeenplaatsen in het menselijk bestaan, tegenwoordig teruggebracht tot ‘oneliners’, ‘tearjerkers’ en ‘cliffhangers’. (Elsevier, 23/08/97)
‘Wordt vervolgd’ stond er vroeger onder mijn Tina-verhalen die altijd moesten eindigen met een ‘cliffhanger’. (HP/De Tijd, 29/08/97)
Deze week liep de eerste reeks van haar serie ‘Oud geld’ met een geweldige cliffhanger af. (HP/De Tijd, 13/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal