Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

cirlgors - (vogel)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

cirlgors [vogel] {1926-1950} van italiaans cirlo [idem], van zirlare [fluiten (van vogels)] + gors, etymologie onbekend.

Thematische woordenboeken

H. Blok en H.J. ter Stege (2008), De Nederlandse vogelnamen en hun betekenis, 4e editie, Leidschendam

CIRLGORSEmberiza cirlus
Duits Zaunammer
Engels Cirl Bunting
Frans Bruant zizi
Fries Cirlgoars (onder voorbehoud)
Betekenis wetenschappelijke naam: cirlus, naar de Italiaanse vogelnaam Cirlo, is een klanknabootsend woord (afgeleid van zirlare = fluiten, sjirpen). Een andere Friese naam is Túngoars. In Vlaanderen wordt hij Haaggors genoemd vanwege het nestelen in heggen. Omstreeks 1970 zou de soort nog in het uiterste zuiden van België hebben gebroed. De soort is thuis in Zuid-Europa en werd slechts enkele malen in Nederland gesignaleerd.

K.J. Eigenhuis (2004), Verklarend en etymologisch woordenboek van de Nederlandse vogelnamen, Amsterdam

Cirlgors Emberiza cirlus Linnaeus 1766. De officiële N en E naam (E Cirl Bunting) zijn afgeleid van de wetenschappelijke en deze weer van dialectisch It (Bologna) cirlo ‘Cirlgors’, letterlijk ‘tsjirpende vogel’; naar de ratelende zang, iets gelijkend op die van de Braamsluiper. Catalaans Gratapalles; gratar ‘raspen (over de snaren van een gitaar bijv.)’. De naam van het lemma staat in Schlegel 1854-1858 (vangst van een exemplaar in 1856 in Harderwijk). Calkoen 1903 spelt Cirl-gors.
F Bruant zizi is ws. ook onomatopoëtisch bedoeld, ondanks dat zizi heel anders klinkt dan cirlo.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal