Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

cijferfetisjisme - (overdreven aandacht voor cijfers)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

cijferfetisjisme, pejoratieve aanduiding voor het zich blind staren op getallen; kommaneukerij. De bureaucraten die zich hieraan bezondigen, heten cijferfetisjisten*;

Bij gebrek aan greep op de maatschappij, klampt de politiek zich vast aan de macht van ‘het getal’: de mathematische nabootsing van de werkelijkheid; ook wel oneerbiedig cijferfetisjisme, of kommaneukerij genoemd. (Elsevier, 18/07/92)
De koopkrachtcijfers zijn slechts een vage afspiegeling van de werkelijkheid, achteraf blijkt de inkomensontwikkeling telkens anders uit te pakken dan verwacht en het gesteggel over tienden van procenten wordt steeds minder begrepen. Cijferfetisjisme noemde premier Lubbers het dit voorjaar... (De Volkskrant, 21/08/92)
‘Op bepaalde ogenblikken ging het cijfer-fetisjisme over de te verdelen zetels zo ver, dat sommige onderhandelaars in de ik-vorm gingen spreken,’ aldus de burgerlijk ingenieur. (De Morgen, 04/11/93)
Victor Halberstadt, lid van de Ser en deskundig op het gebied van de openbare financiën, laakt dan ook het ‘cijferfetisjisme’ en spreekt honend over politieke partijen die een even bedenkelijke als dwingende behoefte hebben zich door het CPB ‘te laten geselen’. (Vrij Nederland, 02/04/94)
Het is bijna een open deur. Nu de politici in Den Haag terugschrikken voor gerichte keuzes en hun beslissingen al te zeer laten afhangen van het cijferfetisjisme van het Centraal Planbureau, dreigt Nederland verstrikt te raken in een web van besluiteloosheid. (Elsevier, 16/07/94)
Ook hij is voorstander van de EMU, al zet hij vraagtekens bij het ‘cijfer-fetisjisme’ van sommige EMU-voorstanders. (NRC Handelsblad, 14/02/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal