Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

chatten - (on line corresponderen via het internet)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

chatten (Engels to chat)
Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

chatten ww. Ontleend aan het Engels.
[media] = webbelen, babbelen, kletsen. Binnenkort wordt webbelen op de fiets verboden. Ha!

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

breedbeeldtelevisie [tv-toestel] (1993). Frank Jansen en Hubert Roza publiceren Het laatste woord, met nieuwe woorden die zij signaleerden van de winter van 1992 tot de zomer van 1993. Daarin staan bijvoorbeeld breedbeeldtelevisie, bovenwereld, inhaalmoeder, karaoke, sleurhut, sociopaat, spookstudent, stedenband, stervensbeheersing, telewerken, tempobeurs, uitkeringsfraude en wao-gat. Uit digitale krantenarchieven blijkt dat in 1993 onder andere ook de nieuwe woorden bungeejumpen, Bollywood en chatten opduiken.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

chatten on line corresponderen via het internet 1993 [Sanders 2001] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

chatten (← Eng. to chat ‘kletsen’ + -ten), via het toetsenbord van de computer communiceren met andere Internetters. Vergelijkbaar met een telefoon, maar dan geschreven. Chatten kan met twee maar ook met meerdere personen tegelijk. Op het computerscherm, dat horizontaal in tweeën verdeeld wordt, zie je bovenaan wat je zelf schrijft, terwijl onderaan het antwoord in beeld komt. Bij het chatten wordt veel gebruik gemaakt van afkortingen.

Het cybercafé ziet er uitnodigend uit. Een jukebox, informatie over het tappen van een ideaal biertje en een stamtafel om te chatten met andere bezoekers. (Elsevier, 05/10/96)
Chatten is zoals telefoon, maar dan geschreven. Het verschil tussen chatten en elektronische post is dat chatten ‘life, in real time’ gebeurt. Chatten kun je doen met twee of met meer personen tegelijk. (De Standaard, 01/11/96)
Een nieuw ‘chat-channel’ genaamd ‘Drogen’ is op het net verschenen. Hier wordt ‘gechat’ over allerlei drugs. (Pan Forum, januari 1997)
Neem een abonnement bij een plaatselijke provider en bel tijdens de daluren. En vooral: wees kort bij het ‘chatten’ of het e-mailen. (Netwerk, februari 1997)
En chatten met ene Mei-Ling van de universiteit van Peking trekt me ook niet echt. (Computer! Totaal, maart 1997)
Chatten vindt ze verreweg het leukste onderdeel van Internet. (PC-Koop, nr. 3/1997)
Ik zou na betaling mee kunnen ‘chatten’ om haar te troosten, maar alleen als de operator mij positief gezind is, kan ik haar bereiken. (Nieuwe Revu, 11/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal