Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

capo - ((maffia)baas)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

capo: maffiabaas. In het Italiaans betekent capo gewoon ‘chef; leider’. Het woord, dat bij ons vooral bekend is geworden dankzij de populaire televisieserie ‘De Sopranos’, kan zowat overal gebruikt worden (in het restaurant, op het werk). Toen VVD’er Hans Dijkstal zijn partijgenoot, fractievoorzitter Jozias van Aartsen, begin 2004 een capo noemde, bedoelde hij uiteraard iets anders. Dijkstal verwees met dit woord naar de maffia of de cosa nostra, waar de leider capo di tutti capi (hoofd der hoofden of baas der bazen) heet. Een jaar eerder zorgde de Italiaanse premier Berlusconi op de tweede dag van zijn voorzitterschap van de Europese Unie voor een ongekende rel. Tijdens een debat in het Europees Parlement noemde hij de Duitse socialist Schulz de meest geschikte kandidaat om de rol van capo of kampbeul te spelen in een Italiaanse film over de nazi-concentratiekampen. En in 2002 gebruikte de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni de taal van zijn land van herkomst, Italië, om Arafat te kunnen omschrijven als capo di tutti capi. We mogen daarom gerust stellen dat capo tegenwoordig een internationaal geliefd scheldwoord onder politici is geworden.

Om zijn betoog kracht bij te zetten, omschreef Dijkstal zijn opvolger Jozias van Aartsen als ‘il capo’, een term die in Hollandse oren al snel doet denken aan een louche maffiabaas. (Vrij Nederland, 19/06/2004)

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

capo (Italiaans capo)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal