Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

camp - (vulgair, banaal, kitscherig)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

camp [vulgair, banaal, kitscherig] {1966} < engels camp, etymologie onbekend.

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

camp (Engels camp)

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

camp [kemp] 1. waarderende term voor een stijl van opzettelijk flauwe en vulgaire grappen en grollen; 2. de mode onder hoogopgeleiden om onder voortdurend commentaar en gelach te genieten van cultuur-voor-het-grote-publiek. André van Duin was een tijdje erg camp, evenals de soap ‘Goede tijden, slechte tijden’.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

camp bn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = modekitscherig.

camp zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = modekitsch.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

camp vulgair, banaal, kitscherig 1966 [R75] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

camp (← Am.-Eng.), een begrip dat dicht in de buurt ligt van kitsch. Dit laatste beperkt zich echter tot een esthetische waardering. Voor camp geldt dat ook wel, maar tegelijkertijd wordt het steeds met ironie geserveerd. Bovendien heeft het vooral te maken met een levensinstelling. Gedrag dat opzettelijk vulgair en flauw, op een lachwekkende manier ouderwets, overdreven of homoseksueel is, kan camp zijn. Bekend geworden sinds Susan Sontag in 1964 in haar beroemd geworden essay Notes on Camp het begrip probeerde te definiëren. In 1984 verscheen van de Engelse schrijver Philip Core het boek Camp, the Lie that tells the Truth. Het woord werd voor het eerst opgenomen in het woordenboek van Koenen van 1974. De Van Dale van 1976 maakte er nog geen melding van. Het raakte dan ook pas eind jaren zeventig algemeen ingeburgerd. Van het woord afgeleid is campy*.

Zoals Freud drie psychische sferen in de hersenpan kon onderscheiden, kan even goed gesproken worden van bewuste, onderbewuste en onbewuste Camp. (De Zwijger, 10/03/82)
Zo nu en dan hoor je: ‘Boy George is camp’, ‘Frankie is camp’. (Vinyl, november 1984)
Ze vertolkte met veel gevoel voor ‘camp’ een dramatische rol in de televisieserie ‘Medisch Centrum West’. (Avenue, oktober 1991)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal