Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

buzzer - (zoemer)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

buzzer [zoemer] {na 1950} < engels buzzer, klanknabootsend woord.

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

buzzer [buzuh] zoemer.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

buzzer zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = sirene, fabrieksfluit, zoemer.
[tekst] = redacteur. De redacteur heeft mijn tekst een beetje bewerkt.
= sneltoets.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

buzzer zoemer 1976 [GVD] <Engels

buzzer soort semafoon waarbij een bericht verschijnt op een schermpje 1996 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

buzzer (← Eng.), ontvangstapparaat in zakformaat; soort semafoon. Voor het apparaat is geen abonnement vereist.

De buzzer is een als modern en jong verkochte semafoon met een beperkte berichtendienst. Het cultprodukt voor jongeren begon zijn opmars in de Verenigde Staten, Japan en Zweden. Ruim een jaar geleden werd het ook een rage in Nederland. (Vrij Nederland, 06/01/96)
Niet alleen kan in een polshorloge een buzzer worden verwerkt, maar het is zelfs mogelijk om er een complete telefoon in op te nemen. (Natuur en Techniek, september 1996)
Op de meeste semafoons, ook wel piepers of ‘buzzers’ genaamd, kun je tegenwoordig een code van tien tekens doorgeven. Dat kan een telefoonnummer zijn, een zin van tien letters, maar net als indertijd met de telegraaf kun je natuurlijk ook codes overseinen, die de ontvanger dan omzet in mededelingen. De volgende stap is die codes te standaardiseren, zodat iedereen elkaar verstaat. De aanzet daartoe is gegeven door ‘buzzer’fabrikant Premier, die een boekje verspreidt met tweehonderd buzzcodes. (Jan Kuitenbrouwer: Hedenlands, 1996)
En dat je je kinderen kunt droppen in KidsPark en als ouder een buzzer meekrijgt voor onvoorziene voorvallen, verdient navolging. (Nieuwe Revu, 19/02/97)
Britse afgevaardigden moeten het gebruik van hun buzzer als spiekbriefje of geheugensteuntje beperken. (Trouw, 14/03/97)
Eind vorig jaar kreeg ik van een vriend een buzzer, ‘want in jouw vak is het goed dat je altijd bereikbaar bent; en zo spreek ik je ook nog eens’. (Trouw, 06/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal