Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bunsenbrander - (gasbrander)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

bunsenbrander [gasbrander] {1901-1925} genoemd naar de uitvinder ervan, de Duitse chemicus Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899).

Thematische woordenboeken

T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen, Houten

bunsenbrander: gasbrander met regelbare luchtklep, waarbij een vlam van grote hitte (ca. 1850 graden Celsius) wordt verkregen. Hij is bekend geworden door de Duitse chemicus Robert Wilhelm Bunsen (1811-’99). Hoewel sommigen menen dat een dergelijke brander reeds door Michael Faraday (1791-1867) was bedacht, was het in elk geval Bunsen die het gebruik van de brander populariseerde.
Bunsen, die bij een laboratoriumexplosie een oog verloren had, werd na een professoraat in Marburg en Breslau in 1852 hoogleraar in de chemie aan de universiteit van Heidelberg. Aan deze veelzijdige en scherpzinnige onderzoeker dankt de wetenschap menig vernuftig apparaat. Behalve de gasbrander staat ook de ijscalorimeter en de gasburet op zijn naam. Zijn belangrijkste prestatie is wellicht de vinding, samen met de Duitse fysicus Gustav Robert Kirchoff (1824-’87), van de spectraalanalyse, een onderzoek waarbij stoffen door middel van hun spectrum herkend kunnen worden. Op deze manier ontdekten deze geleerden de elementen rubidium en cesium. Met A. Matthiesson kon hij in 1855 het element strontium in zuivere toestand afscheiden door elektrolyse van een mengsel van gesmolten strontium- en ammoniumchloride. (Strontium is een geoniem, genoemd naar de Schotse plaats Stronthian (Argyleshire), waar de eerste strontiumertsen gevonden werden (Van Laer)). Ook voor geochemische en geofysische verschijnselen had Bunsen grote belangstelling. Beroemd is de van hem afkomstige verklaring van de werkingswijze van de IJslandse geisers. De Duitse vereniging van fysico-chemici eerde zijn aandenken door zich Bunser-Gesellschaft für Angewandte und Physikalische Chemie te noemen.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

bunsenbrander gasbrander 1906 [WP]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal