Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bungeejumping - (van een hoog object springen aan een elastisch koord)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bungeespringen, -jumping (← Eng.), het springen van grote hoogten (bruggen, viaducten enz.) met om de enkel een elastieken koord of bungee, zodat net op tijd een doodsmak wordt voorkomen. De Oxford English Dictionary (Additions Serie, Volume 3, 1997) vermeldt al een vindplaats uit 1979. In dat jaar sprongen vijf Britten, die zichzelf de Bungee Jumpers noemden, op deze wijze van de Golden Gate Bridge in New York. Als gevolg van onbekendheid met de vreemde term in het begin bij ons nog benji of bunji genoemd. → elastiekspringen*.

De afgelopen maanden is het zogenaamde benjicord (benji/banzai, dit ligt dichtbij elkaar) springen vaak in de publiciteit gekomen vanwege een drietal dodelijke ongelukken. (Nieuwe Revu, 28/09/89)
Zuid-Afrika is in de ban van een nieuwe rage waarvoor de bevolking een groot talent aan de dag legt; het heeft wellicht te maken met het huidige politieke klimaat. Het is het aloude tijdverdrijf van het ‘bunji-springen’. (Elsevier, 20/04/91)
Aangezien er in Frankrijk enkele bungee-elastieken te dun waren gebleken — met tamelijk onprettige gevolgen voor de waaghalzen — was het bungee-springen een tijdje verboden in België. (De Morgen, 01/07/93)
Datzelfde gevoel rijst nu er gevraagd wordt om strenge regels bij het ‘elastiek-springen’. Die bezigheid blijkt bungy-jumping te heten (zodra iets officieel wordt heeft het ook meteen een Europese naam) en begint ook in ons land populair te worden. (Vrij Nederland, 25/09/93)
En wat ik ook niet licht zal vergeten is de doodsangst in de ogen van de kleine Chinees die ging bungy jumpen. (Marjan Berk: Een mooi leesboek, 1994)
Bungy jumpen, in een kano een rivier met gevaarlijke stroomversnellingen afvaren, bergbeklimmen, allemaal activiteiten die de adrenaline door het bloed jagen, soms de adem doen stokken of de zenuwen door de keel laten gieren. (Vrij Nederland, 12/10/96)
Iemand die in zijn vrije tijd aan bungee jumping doet, kijkt in zijn baan als weg- en waterbouwkundige toch iets anders naar het ontwerp voor een brug. (ZIN, september 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal