Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bruteringsoperatie - (brutobedrag voor netto uitbetalen)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bruteringsoperatie, het aan aandeelhouders, naast de winst, toekennen van een deel van de vennootschapsbelasting, gelijk aan de som die moet worden betaald aan inkomstenbelasting.

Vooral in de gemeentes met veel nieuwbouw uit de jaren zeventig en tachtig, de groeikernen, leidt de bruterings-operatie tot een mildere huurstijging, zei Heerma in een toelichting. (De Volkskrant, 29/10/93)
Als we ongelovig kijken, laat hij (Heerma — MDC) een stortvloed van Haagse beleidstermen op ons los: de ‘grote efficiency-operatie’, de ‘decentralisatie-impuls’, het WAO-dossier, de ‘sociale vernieuwing’, de ‘bruterings-operatie in de woningbouw’ waarvoor hij zelf verantwoordelijk was (en die erop neerkomt dat de overheid een groot deel van haar taken naar de woningcorporaties overhevelt). (Vrij Nederland, 25/12/93)
Staatssecretaris Enneüs Heerma (Volkshuisvesting) moet in 1993 in het perscentrum Nieuwspoort de ingewikkelde bruteringsoperatie in de volkshuisvesting aan de pers presenteren. Hierbij worden leningen en tegoeden tegen elkaar weggestreept. (Emile Bode en Menzo Willems: Binnenhofbargoens, 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal