Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

brussel - (hoofdstad van België)

Uitleenwoordenboeken

N. van der Sijs (2006), Klein uitleenwoordenboek, Den Haag

Brussel. Verschillende zaken zijn vernoemd naar de stad Brussel, omdat ze hier zijn uitgevonden of vanuit hier zijn geëxporteerd. Zo zijn twee namen voor groenten naar Brussel vernoemd: Brussels lof (dat verder wordt besproken onder witlof) en Brusselse spruitjes, in het Nederlands meestal alleen spruitjes genoemd. De plaatsnaam is bewaard gebleven in de Engelse en Franse benamingen: Brussels sprouts, choux de Bruxelles. De vernoeming naar Brussel is te danken aan het feit dat deze groentesoort in de achttiende eeuw in of bij Brussel is gecultiveerd tot de huidige moderne kool; waarschijnlijk ging het oorspronkelijk om een afwijkend savooiekooltype. Vanuit België verbreidde de teelt zich naar Nederland en naar andere landen, met medeneming van de naam.

De Tsjechische naam voor 'schaatsen' is brusle. Dit woord is afgeleid van het werkwoord brousit 'slijpen': schaatsen moeten immers dikwijls worden geslepen. Maar de spelling brusle met u in plaats van ou is te danken aan invloed van de naam Brussel: schaatsen werden namelijk dikwijls geïmporteerd uit Brussel. Tegenwoordig menen vele Tsjechen dan ook dat de naam brusle een directe afleiding is van de plaatsnaam Brussel, die in het Tsjechisch Brusel luidt; dit woord wordt als een normaal Tsjechisch woord verbogen: zo zegt men do Brusele 'naar Brussel'.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal