Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bounty - (zwarte die zijn afkomst verloochent)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

bounty: zwarte (een Afrikaan, Surinamer of Antilliaan) die zich gedraagt als een blanke of die met de blanke maatschappij heult. Genoemd naar de Bounty Bar, handelsmerk voor een chocoladereep met kokosvulling. De term impliceert dat dergelijke mensen van buiten donker zijn als de chocolade en van binnen blank als de kokos. Een bounty wordt beschouwd als iemand die zijn afkomst verloochent. Men noemt zo iemand ook wel een damneger of schaakneger. Dit scheldwoord staat sinds 1999 in de Grote Van Dale. Het Marokkaanse equivalent van de bounty is de ptata (aardappel). Zie ook kokosnoot*.

En Mayra, die in Suriname is geboren maar in Nederland opgroeide, was natuurlijk een ‘bounty’: wit van binnen, zwart van buiten, wat voor iemand die terugkeert naar haar roots niet fijn is om te horen. (HP/De Tijd, 10/04/1998)
De onvermijdelijke Haselhoef, al dan niet imam, had het over Hirsi Ali als ‘bounty’. Bruin van buiten, maar wit van binnen. Deze racistische manier van denken vind je in Amerika decennialang bij een religieuze organisatie als The Nation of Islam van Louis Farrakhan. (Vrij Nederland, 23/11/2002)
Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bounty (← Eng.), minachtende benaming voor een zwarte die zich gedraagt als een blanke of die met de blanke maatschappij heult. Genoemd naar de Bounty Bar, handelsmerk voor een chocoladereep met kokosvulling. De term impliceert dat dergelijke mensen van buiten donker zijn als de chocolade en van binnen blank als het kokos.

En Mayra, die in Suriname is geboren maar in Nederland opgroeide, was natuurlijk een ‘bounty’ — wit van binnen, zwart van buiten — wat voor iemand die terugkeert naar haar roots niet fijn is om te horen. (HP/De Tijd, 10/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal