Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

boulderen - (beklimmen van steile rotswanden)

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

boulderen ww. Ontleend aan het Engels.
[sport] = rotsklauteren. Wie hoogtevrees heeft, maar toch graag klimt, raad ik rotsklauteren aan.

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

boulderen (← Eng. boulder ‘kei’ + -en), het beklimmen van steile rotswanden en muren.

Voorzien van een kalkzak met magnesiumpoeder en soepele klimschoenen, die met de ongeprofileerde dunne zooltjes nog het meest aan ballet- of wielerschoentjes doen denken, gaan ze iedere keer weer de uitdaging van het Amstelmuurtje aan. Het soepele lijf indien nodig hangend aan het kleinste kootje van een pink, de voorzichtig tastende voeten op zoek naar dat ene richeltje om verder te kunnen. Ze noemen het boulderen of rotsklimmen, een nieuwe vorm van alpinisme waarbij het niet gaat om het bedwingen van hoge bergen, maar het zonder enig hulpmiddel beklimmen van steile rotswanden en muren. (Het Parool, 18/02/89)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal