Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

boerka - (kozakkenmantel)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

boerka [kozakkenmantel] {1901-1925} < russisch burka, van buryj [donkerbruin (van paarden)] < osmaans turks boer [voskleurig] < perzisch būr [roodbruin, vos].

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

boerka, burka (Arabisch burqu‘)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

allochtonenstop [immigratielimiet] (2003). De politieke partij Leefbaar Rotterdam wil in 2003 een ‘allochtonenstop’ instellen, een limiet aan het aantal kansarme allochtonen dat zich in de stad wil vestigen. De partij haalt hiermee het landelijke nieuws. Andere kenmerkende woorden voor 2003 zijn botoxen, cameratelefoon, extreme make-over, googelen, Mabelgate, meerpleger, opseksen, phishing, SARS en het coronavirus. Het BNN-programma Neuken doe je zo maakt de uitdrukking ‘… doe je zo’ algemeen gangbaar. Theo van Gogh noemt moslims – zeker niet als eerste: onder anderen Gerard Reve ging hem voor – ‘geitenneukers’, en haalt daarmee de buitenlandse pers (goat fuckers). Doordat het ROC Amsterdam overweegt om het dragen van gezichtssluiers te verbieden, komen de verschillende vormen van hoofddoeken of hoofdsluiers voor moslimvrouwen, ofwel ‘moslima’s’, veelvuldig in het nieuws: de hidjab (die een groot deel van het hoofd en de nek bedekt), de nikab (met alleen een spleet voor de ogen), de chador (een mantel die het lichaam bedekt maar het gezicht vrijlaat), de boerka (het hele lichaam bedekkend, met een soort kijkgaasje voor de ogen), de djilbab (een jurk voor buitenshuis), en de abaja (de lange zwarte cape uit Saudi-Arabië). In dit jaar wordt ook het woord halalkaas geïntroduceerd, voor ‘Hollandse kaas voor moslims’.

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal