Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

biker - (licht geklede motorjongen)

Thematische woordenboeken

N. van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

biker (Engels biker)
Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

biker zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = motorrijder, motorduivel. Nog een laatste ronde over de wereld en dan scheidt de Twentse motorduivel ermee uit.
[fotografie] = donkere kamer (doka). Bij het ontwikkelen in de donkere kamer zag je een fotoafdruk voor je ogen ontstaan.
[alg.] = golfstok. Welke golfstok is het geschikst voor de eerste slag?

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

biker (← Eng.), motordevoot.

De motorjongens, de ‘bikers’ zijn de laatste jaren beïnvloed door de gevangenistatoeage. (Oor, 08/04/89)
Toch past bij de term biker het beeld van de met jeans en laarzen geklede motorrijder, veelal rijdend op een zware Harley-Davidson of op een oudere Engelse motorfiets. (Freek Andriesse en Hans Meulenbroek: Motortaal, 1993)
Het is niet bepaald een beeld uit ‘Easy Rider’ om de bikers zij aan zij te zien zitten met toeristen die het stadsplan bestuderen, in een decor waar de beiaard de klok slaat en de mosseldampen overheersen. (De Morgen, 09/08/97)
De bikers zijn maar luchtig gekleed en in een mum van tijd doorweekt. (Zin, augustus 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal